Veckans skivomslag nr 11. Rolf Lennartz, Med en sång

lennartz

Dansband fanns det gott om på 1970-talet. Rolf Lennartz får tas som exempel på ett av de många som jobbar i skymundan av de stora giganterna på fältet - fler lär presenteras här framöver. Den här skivan gavs ut till deras 10-årsjubileum 1975 - även två år senare gav man ut en platta. Gruppen slutade spela 1979.  Skivan spelades in på märket Tyfon och på Musikfabriken Stuvsta. Det senare är inte oväsentligt. Dansbandsskivorna från denna tid och denna plats har onekligen ett speciellt sound. Inte oväntat finner vi också att Peter Himmelstrand dyker upp som musiker på skivan. Här står han för mellotrånstråkarna. Och naturligtvis finns det en del låtar även från honom på skivan. Ingen utan riktig fart dock, men texterna bär ändå hans signum. Men förutom honom finns det också en del låtar av den betydligt mer obekanta Bertil Jarlevik.

Man kan säga att när det gäller de mindre kända kompositörerna (och även när någon i bandet skrivet eget material), så finns det två typer. Den ena grupper gör andfattiga låtar som i princip endast innehåller plattityder, eller så är det någon som försöker skapa något eget. Jarlevik ligger väl mittemellan. Men bland annat Hallå Senorita är en rätt sunkig variant av spanientemat. För det hör också till genren. Bakom varje temasuccé när det gäller tema för sångerna, kommer tiotalet varianter på temat. Ofta lite sämre, men för den skull inte mindre sunkiga. Men ofta utan det där lilla extra som gör det till en riktig succé.

This entry was posted in Veckans skivomslag and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>